Pentru că știința trebuie să ajungă cunoscută în toate colțurile tarii, ne-am bucurat să o putem aduce și în atenția elevilor de la Școala Gimnazială Așchileu Mare din județul Cluj.
Printre experimentele științifice care i-au încântat pe elevi se numără: lava lamp, semaforul chimic, balonul încăpățânat, balonul umflat cu oțet și bicarbonat, respectiv pasta de dinți pentru elefanți.
Îi mulțumim doamnei lect. univ. dr. Noemi Deak de la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică pentru realizarea experimentelor și pentru prezentarea importanței chimiei în societate, precum și voluntarei noastre Casandra Badale pentru implicarea în experimentele științifice.
Mulțumim conducerii Școlii Gimnaziale din Așchileu Mare pentru oportunitatea de a promova știința în cadrul școlii lor!
Deoarece ne dorim să aducem știința mai aproape de elevi, ziua de 14 noiembrie ne-a găsit la Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj Napoca, unde doamna lect. univ. dr. Noemi Deak de la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică din cadrul UBB le-a stârnit curiozitatea acestora printr-o prezentare interactivă, urmată de câteva experimente inedite.
Printre experimente s-au numărat:
🔮 lava lamp;
🚦semafor chimic;
🎈balon umflat cu gazul eliminat în urma reacției chimice dintre un acid și o bază.
Activitatea a avut menirea de a-i face pe elevi să privească știința și dintr-o altă perspectivă, iar pe viitor, de ce nu, să aibă în vedere o posibilă carieră în domeniul cercetării.
Știința a ajuns la Dej!
La mijlocul lunii noiembrie ne-am bucurat de o zi în care am avut ocazia de a-i încânta pe elevii Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Dej cu câteva experimente științifice.
Elevii au învățat printre altele ce însemna anumite fenomene chimice, fizice sau biologice, dar și cum să prepare pastă de dinți pentru elefanți, baloane cu gaz din bicarbonat de sodiu, să-și construiască propria lampă cu lavă chimica sau să facă ouă argintate. Nu în ultimul rând au fost surprinși să afle că apa dintr-o farfurie ar putea urca în pahar în anumite condiții.
Mulțumim conducerii Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Dej și cadrelor didactice, pentru facilitarea realizării acestei activități și pentru ajutorul oferit în derularea experimentelor.
Nu în ultimul rând, le mulțumim voluntarelor noastre Casandra Badale și Mihaela Chiș pentru implicarea activă în realizarea experimentelor, deoarece au făcut din această activitate un adevărat succes!
Echipa Centrului Regional Nord-Vest de orientare în carieră al cercetătorilor (UBB-CORE) a avut plăcerea de a păși în sălile pline de istorie ale Liceului Greco-Catolic “Inochentie Micu” și Colegiului Economic ”Iulian Pop”. Vizita noastră nu a fost una obișnuită, ci o aventură interactivă care ne-a transportat înapoi în timp, direct în inima civilizației romane!
Aducând un soldat roman în mijlocul elevilor, am deschis poarta către trecut, oferind o lecție de istorie vie, interactivă și absolut fascinantă. Elevii au avut ocazia să afle despre viața, cultura și realizările remarcabile ale romanilor, într-un mod cu totul special.
Prin această inițiativă, UBB-CORE își reafirmă angajamentul de a inspira și de a orienta tinerii în cariera lor, folosind metode educaționale inovative și interactive. Ne dorim să aprindem scânteia curiozității și să cultivăm pasiunea pentru istorie și cultură, subliniind totodată legăturile profunde dintre trecut și prezent.
Mulțumim Liceului Greco-Catolic “Inochentie Micu” și Colegiului Economic ”Iulian Pop” pentru ospitalitate și pentru oportunitatea de a împărtăși această experiență memorabilă cu elevii lor. Să continuăm împreună călătoria în lumea cunoașterii!